Trekkhundgrener

Selv om mange bare driver med hundespann for moro skyld, er det også mange som konkurrerer innen sporten. Hundekjøring deles vanligvis inn i to hovedgrener. Nordisk stil er en gren der man bruker pulk. Én eller flere hunder er festet til pulken. Deltakeren går på ski bak pulken, og er festet til pulken med et tau. Denne konkurransegrenen har lengst tradisjon i Norge, og flere nordmenn har gjort det godt innen denne typen konkurranser. Barn fra 10-11 år kan konkurrere i snørekjøring, der utøveren er festet direkte til hunden uten en pulk mellom.

Den andre konkurranseformen kalles sledehundkjøring. Det er kanskje denne grenen de fleste tenker på når de hører om konkurranser i hundekjøring. I sledehundkjøring står hundeføreren på en slede som blir trukket av mange hunder. Hundeføreren hjelper hundene ved å trekke og dytte sleden sammen med dem. I denne grenen konkurrerer man både i langdistanseløp, mellomdistanse og sprint, og også i denne sporten har nordmenn gjort det veldig bra. De lengste trekkhund-konkurransene i verden er innen denne grenen av sporten. Et kjent løp er Iditarod Trial i Alaska. Dette er verdens lengste løp. Hundene og førerne tilbakelegger en distanse på totalt 1.800 kilometer. Iditarod ble for alvor kjent i Norge da Robert Sørlie vant løpet i 2003. Han ble den første ikke-amerikaneren som vant løpet, og prestasjonen hans ble også lagt merke til hjemme i Norge.

Norges mest prestisjefylte langdistanseløp for hundespann er Finnmarksløpet, som er Europas lengste løp, og går over 1.000 kilometer. Dette løpet er godt kjent også i utlandet, og trekker deltakere fra hele verden. De lengste løpene er svært utfordrende, med vilt terreng og lave temperaturer. Av og til kjøres det også konkurranser på barmark, der hundene trekker en slede som har hjul.